Jeugdige ruiters en veelzijdigheid zorgen voor goud op Hippiadedag

Vandaag vond alweer de een na laatste Hippiadedag plaats in Ermelo en was het de beurt aan de paarden in de springrubrieken 1.00, 1.10 en 1.20. De zon liet zich weinig zien, wat na de afgelopen warme dagen een welkome afwisseling was en voor paard en ruiter ideaal om te pieken op dit nationale kampioenschap. Dat laatste werd dan ook volop gedaan en bovenal door de drie kampioenen Marco Sas met Furore Medico (1.20), Laura Bakker met Fiesta (1.10) en Julian Kruit met Desperado TS Z (1.00)

Pas een maand samen 
De KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 trapte vandaag af met een prachtige winnaar in de rubriek springen paarden 1.00, sponsored by Pavo. Na een zeer fijn gereden barrageronde gingen Julian Kruit en Desperado TS Z er met de felbegeerde titel vandoor. De pas zeventienjarige ruiter uit het Drentse Nieuw Amsterdam verbeterde zijn 74 stijlpunten uit het basisparcours naar een topscore van 83,5 punten in de barrage en hield daarmee Jesse Seiger (Denekamp, OV) met Ceawen Z op zilver en Niels Roozen (Moergestel, NB) met Easy Elvis BZ op brons.    

Winnaar Julian Kruit is nog wat beduusd na afloop en reageert met “Dit is heel fijn.” Als we vervolgens vragen naar zijn kwaliteitsvolle Dominator Z nakomeling Desperado wordt de glimlach alleen maar groter en zegt hij: “Dit is zo’n fijn paard. Hij is pas vijf en ik heb hem echt nog maar net. Ik denk alles bij elkaar een maand. Bij de regiokampioenschappen in Drenthe waren we al tweede en nu zelfs eerste. Ik heb al meerdere Drentse titels gewonnen, maar het is de eerste keer dat ik win op de Hippiade. Heel mooi dit!” 

Julian, die in het dagelijks leven de opleiding tot accountmanager op het Deltion College volgt, had duidelijk wat gedaan met het commentaar van juryleden Edwin Hoogenraat en Bart van der Maat uit het basisparcours. Hij zegt: “In het eerste rondje was mijn paard wat kijkerig. Het is toch allemaal nieuw voor hem. Toen was het commentaar dat ik wat rustiger moest rijden en zelf minder moest doen. In de tweede ronde heb ik dat gedaan en dat vond de jury ook.” 

Dat meer ruiters in deze rubriek op stijl het advies van de juryleden ter harte namen in de barrage, erkende Hoogenraat zelf ook. “Je kon zien dat een hoop ruiters goed nadachten over wat ze deden, mede naar aanleiding van ons commentaar. Daarnaast hebben we genoten van de paarden. Er zaten hele fijne paarden bij. We zijn als jury blij met het verloop van deze rubriek.”  

  1. Julian Kruit (Nieuw Amsterdam, regio Drenthe) met Desperado TS Z 
  2. Jesse Seiger (Denekamp, regio Overijssel) met Ceawen Z 
  3. Niels Roozen (Moergestel, regio Brabant) met Easy Elvis BZ 


Kampioen 1.00: Julian Kruit met Desperado TS Z

Veertienjarige vliegt naar goud 
Na een verschroeiende barragerit gingen Laura Bakker en Fiesta er met de zege vandoor in de rubriek 1.10, sponsored by Anemone Horsetrucks. Het zilver ging naar Mayke Leusink uit Rekken met haar Kinkie. Zij stonden met hun snelle barragerit lange tijd aan de leiding, maar moesten genoegen nemen met plek twee, dezelfde eindklassering als tijdens de recente Gelderse kampioenschappen. Jannie Nentjes uit Urk (regio Overijssel) maakt de girlpower in het 1.10 compleet door met Everest beslag te leggen op het brons.  

De nieuwbakken kampioene uit De Meern (regio Utrecht) moest er aldus flink voor strijden in een barrage met ruim twintig deelnemers en kon na afloop de naam van haar paard in de praktijk brengen. De pas veertienjarige Bakker vertelt: “Het was alles of niks. Ik ben zo trots op mijn paard! Ze is snel van zichzelf en deed het geweldig. Alles paste in de barrage. Ik vond het nog spannend na afloop maar op een gegeven moment dacht ik wel dat we het gingen halen. Ik rijd Fiesta nu anderhalf jaar. Ze is twaalf jaar en doet het echt iedere wedstrijd super goed. Dit zijn onze eerste kampioenschappen. Bij de pony’s had ik nog nooit deelgenomen en nu is het direct raak. Ik moet ook mijn trainer Richard Kapteijn bedanken. Hij is hier aanwezig en dat heeft zeker geholpen.” 

  1. Laura Bakker (De Meern, regio Utrecht) met Fiesta 
  2. Mayke Leusink (Rekken, regio Gelderland) met Kinkie 
  3. Jannie Nentjes (Urk, regio Overijssel) met Everest  

Kampioen 1.10: Laura Bakker met Fiesta

Titel voor veelzijdige viervoeter
Een ware kampioen in de 1.20 rubriek sponsored by Hartog werd Marco Sas uit Hoorn met Furore Medico. Na twee manches en een -ook nog eens snelle- barrage was deze combinatie de enige die geheel de nul wist te houden en daarmee de titel binnensleepte. Plek twee ging naar Eva Oude Wolcherink uit Denekamp met La Rosso Lady SDH en een mooie bronzen plak was er tot slot voor Anne Klein en Hannelore, een combinatie uit Wezep. 

Na de eerste manche, waarin de toegestane tijd strak stond, bleven er 25 combinaties over voor de tweede. Zeventien hiervan waren foutloos en hadden de beste papieren voor de medailles. Na afloop van de tweede omloop waren er nog negen kanshebbers over. Allen verslikten zich echter in het barrageparcours, met uitzondering van winnaar Sas.    

De laatste Hippiadekampioen van de dag roemde de veelzijdigheid van zijn Furore Medico, die hij naar eigen zeggen maar af en toe inzet bij het springen. “Als er plek is op de vrachtauto gaat hij mee. Hij vindt dit zo’n leuk spelletje en geniet ervan. Hij loopt Z2 dressuur en het is echt een heerlijk paard. Je kunt ermee naar het strand, naar het bos, voor de kar, eigenlijk alles. Het kan nu zomaar zijn dat hij de komende anderhalve maand niet springt en alleen weer dressuur loopt. Hij is in eigendom van mijn collega Denise Lumi. Wij rijden beiden voor de heer Verhagen en zij is degene die met dit paard dressuur rijdt. Dat hij zo makkelijk te rijden is, is zeker haar verdienste. Dat maakt mijn werk heel makkelijk en daar dank ik ook deze overwinning aan.” 

  1. Marco Sas (Hoorn, regio Noord-Holland) met Furore Medico 
  2. Eva Oude Wolcherink (Denekamp, regio Overijssel) met La Rosso Lady SDH 
  3. Anne Klein (Wezep, regio Gelderland) met Hannelore  


Kampioen 1.20: Marco Sas met Furore Medico

Vervolg KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 
Morgen, zaterdag 27 augustus, is het alweer de laatste dag van de\ KNHS Witte van Moort Hippiade 2022. Dan mogen we genieten van de springpony’s in de rubrieken 0.50, 0.60 en 0.70 categorie A/B, de 0.70, 0.80, 0.90 en 1.00 categorie C en de 0.80, 0.90 en 1.00 categorie D/E. We kijken er naar uit alle deelnemers, paarden, pony's en supporters morgen te zien op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Kan je er niet bij zijn? Ook morgen kun je de Hippiade volgen via onze liveblog. 

We willen alle deelnemers, paarden, sponsors, officials, crew en supporters ontzettend bedanken voor deze geslaagde achtste Hippiade dag en we wensen alle deelnemers van morgen alvast veel succes!  

Foto's: Digishots

Geplaatst op: