Laatste Hippiadedag levert 10 springkampioenen op bij de pony’s

Op deze negende en laatste Hippiadedag liet de zon zich weer volop zien in Ermelo. Vandaag was het de beurt aan de springpony’s in de klasse 0.50, 0.60 en 0.70 A/B, 0.70, 0.80 en 0.90 C, 0.80, 0.90 en 1.00 D/E. Het publiek bestaande uit ouders, familie, vrienden en fans zorgde er mede voor dat het een gezellige slotdag van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 werd met prachtige kampioenen.

 

Ruben Borgers uit KNHS-regio Gelderland met Mirjam eerste kampioen van vandaag springen pony's 70cm cat. A/B 

Het was een serieuze strijd in het kampioenschap in de klasse 0.70 cm categorie A/B.  Ik had het helemaal niet verwacht, hoor!” begint de eerste kampioen van de dag zijn verhaal. “Er waren er best veel foutloos en toen ik moest waren er al hele snelle barrages gereden.” Maar Ruben had een plannetje voor de barrage gemaakt samen met zijn vader. “Dus ik heb gewoon gedaan wat we hadden afgesproken en dat lukte goed!” En zo was Ruben de snelste van elf deelnemers in de barrage waarvan er maar liefst tien foutloos bleven. Ondertussen klopt hij zijn pony Mirjam nog een keer op de hals: “Met Mirjam win ik zoveel” complimenteert hij zijn 11-jarige merrie.  

 1. Ruben Borgers met Mirjam (KNHS Regio Gelderland / Flevoland), 0/68,28 0/29,08
 2. Fabiënne Raijmakers met Ollie (KNHS Regio Noord-Brabant), 0/67,39 0/31,84
 3. Puck Swemle met Limerick (KNHS Regio Utrecht), 0/66,42 0/32,14


Foto Digishots: Ruben Borgers met Mirjam

 

Sanne van Hoof uit KNHS-regio Noord Brabant wint met Roosendaal's Lollipop de Klasse 0.80 C - sponsored by Horseware 

Uit Brabant komt de nieuwste kampioen in de klasse 0.80 categorie C en ze heet Sanne van Hoof. Met haar pony Roosendaal’s Lollipop stond ze na de Brabantse kampioenschappen nog reserve voor de Hippiade. “Daar nam ik veel risico en toen begreep de pony het niet en stopte.” Hoewel ze ook wil zeggen dat ze het heel jammer vindt voor degene die dan uitgevallen is was ze blij dat ze toch nog naar Ermelo mocht afreizen. “Afgelopen indoorkampioenschappen wonnen we ook, toen nog in de klasse B.” Vandaag had Sanne haar snelle barragerit voorbereid met haar moeder. “Daarna kijk ik niet meer naar hoe anderen het doen, maar hou ik me aan mijn eigen plan.” De 11-jarige amazone gaat nu 0.90 starten. Wie weet zien we haar op de indoorkampioenschappen wel weer. 

 1. Sanne van Hoof met Roosendaal's Lollipop (regio Noord-Brabant) 0/62,13 0/32,13
 2. Feline Asbroek met Hatsikidee (regio Overijssel) 0/61,11 0/32,53
 3. Alyssa de Greef met Mebo's Jessica (regio Gelderland) 0/68,19 0/34,77


Foto Digishots: Sanne van Hoof met Roosendaal's Lollipop 

 

De kampioenstitel in de klasse 0.90 C sponsored by Pavo is voor Olivia de Visser met CWRTS Fifty Shades uit regio Gelderland

Een dolblije Olivia de Visser is de kersverse kampioen in de klasse 0.90 met haar C-pony CWRTS Fifty Shades. Olivia over haar winnende rit, “In de eerste ronde maakten we een paar kleine foutjes, maar we bleven gelukkig wel foutloos. In de barrage gingen we ervoor en dat pakte heel goed uit.” Voor deze belangrijke wedstrijd heeft Olivia goede training gehad van haar vaste trainers Pascal en Koen. Verder heeft ze lekker buitengereden en was de voorbereiding niet anders dan bij een normale wedstrijd. De gouden tip van Olivia voor iedereen die ook graag kampioen wil worden: “Let op je ademhaling als je zenuwachtig bent, doe wat je altijd doet en houd je aan de plan tijdens het rijden van het parcours. Dan komt helemaal goed!” 

 1. Olivia de Visser met CWRTS Fifty Shades (regio Gelderland), 0/35,9 
 2. Sanne Koppelaars met Noa (regio Noord-Brabant), 0/42,58
 3. Denise Korf met Chico (regio Flevoland)  4/32,68


Foto Digishots: Olivia de Visser met CWRTS Fifty Shades

 

Caro Lize Wessels Boer met Koetsiershoeve Championesse gehuldigd als kampioen Klasse 0.90 D/E - sponsored by Eskadron  

Caro Lize Wessels Boer uit Meppel komt winnaar uit de bus in een barrage waar Jumping Amsterdam jaloers op zou zijn, aldus omroeper Johan Wilmink. En dan gaat het over de spannende ontknoping van de 0.90 categorie D/E. De ene razendsnelle rit volgde op de andere, soms werd de snelste tijd nipt verbeterd een andere keer werd er net te veel risico gelopen of viel het kwartje gewoon de andere kant op. Maar niet voor de 12-jarige Caro Lize, zij reed een barrage waarvan je eigenlijk meteen kon zien: Dit kan niet sneller! “Ik ben zo trots op mijn pony, ze is nog maar vijf en ik heb haar zelf opgeleid vanaf de eerste sprong! Ik durfde er helemaal voor te gaan want ze weigert echt nooit!’ Alsof ze er zelf bijna geen rol in had schuift ze alle lof naar haar pony met de toepasselijke naam Koetsiershoeve Championesse. Maar deze rit liet niets aan het toeval over. Terecht goud en dus prijkte de kampioenssjerp om de hals van de jonge pony. 

 1. Caro Lize Wessels Boer met Koetsiershoeve Championesse (regio Drenthe), 0/28,93
 2. Kathy Driessen met Denzel (regio Limburg), 0/31,83
 3. Suus Braamhaar met Garcia (regio Overijssel),0/ 32,2


Foto Digishots: Caro Lize Wessels Boer met Koetsiershoeve Championesse

 

Amy Tan met haar pony Storm aan kop in Klasse 1.00 C - sponsored by Harry’s Horse 

Ze wilde de kampioenstitel van de 1.00 categorie C aan niemand afgeven en dus zat er maar één ding op: weer de beste worden! En precies dat lukte Amy Tan met haar pony Storm uit het Zeeuwse Axel andermaal. Met 0.12 seconde troefde ze Wim Vos, die als laatste startte,  af. De rubriek startte in eerste instantie met wat veel fouten, maar deed uiteindelijk precies wat de parcoursbouwers graag willen. Een selectie maken waarbij de beste helft nog een keer van start mag. Dat waren de laatste vijf deelnemers, zij bleven allemaal foutloos.  Amy zit nog vol met adrenaline en vertelt enthousiast: “Ik vind de barrage rijden echt het allerleukste wat er is. Tijdens het parcourslopen ben ik er ook al mee bezig hoe ik in de barrage ga rijden, als ik die haal natuurlijk. Waar wil ik bochtjes rijden en waar wil ik vooruit en waar juist weer terug. Daarna oefen ik het altijd nog een keer met mijn ogen dicht”. Behalve kampioenspony Storm rijdt de jonge amazone nog 2 D-pony’s in het 1.10.  En als ze alles zo goed uitstippelt als al haar rit van vandaag, wie weet wordt dan haar droom om ooit op de Olympische Spelen te rijden ooit werkelijkheid. “Toen ik de barrage van Wim Vos keek dacht ik wel: Zo, die gaat snel! Maar ik was zelf dus nog net iets sneller.” 

 1. Amy Tan met Storm (Regio Zeeland)  0/33,40
 2. Wim Vos met Ti Chip (Regio Gelderland) 0/33,52
 3. Demi Makken met Miss Alinda (regio Drenthe) 0/34,43 


Foto Digishots: Amy Tan met Storm

 

Klasse 1.00 D/E - sponsored by Interface Communicatie 

De allerlaatste rubriek van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 wordt op naam geschreven van de allereerste starter van deze klasse 1.00 D/E. De 15-jarige Guusje Gaasbeek wint, met afstand, goud in deze rubriek. Voor de rubriek met 40 deelnemers in totaal mocht ongeveer de helft zich melden voor de barrage en Guusje dus als eerst. ‘Als eerste starten lijkt misschien een nadeel, maar ik vond het juist wel fijn, dan bijt ik me tenminste niet stuk op het plan van een ander,” zo redeneert Guusje. “Het klink misschien gek, maar barrage rijden ligt me beter dan een basisparcours rijden, dan denk ik tenminste goed vooruit.” Hoewel de combinatie uitstekend met elkaar communiceert, zijn ze nog maar kort een team. “Vlak voor de selectie heb ik haar pas overgenomen van mijn zus die er te groot voor werd, maar Emilinda is echt een fantastische pony, die gaat altijd! Het werd al snel duidelijk dat de kans groot was dat Guusje de gouden tijd reed, want er werden veel pogingen gedaan, maar zo snel finishte niemand. Uiteindelijk was het Felinthe Doornbosch die ruim 2 seconde langzamer als tweede finishte.

 1. Guusje Gaasbeek met Emilinda (regio Zuid-Holland), 0/30,24
 2. Felinthe Doornbos met Renesmee Dei Folletti (regio Overijssel), 0/32,62
 3. Sienna Van den Ijssel met Stoutens Winning Good (regio Zeeland), 0/35,44


Foto Digishots: Guusje Gaasbeek met Emilinda

 

Rijstijlrubrieken 

Sam Lotus Reuling uit KNHS-regio Gelderland pakt goud met zijn pony Silverstar in de Klasse 0.50 A/B - sponsored by AJ Bedrijfsdiensten 

Drie witte pony’s mochten zich opstellen om de eerste kampioenslinten ooit in de klasse 0.50 cm categorie A/B in ontvangst te nemen. Het was de pony Silverstar gereden door de 14-jarige Sam Lotus Reuling uit Winterswijk die de kampioenssjerp omgehangen kreeg. Met 87,5 punt, opgebouwd uit een 8,5 voor de wijze van rijden en twee negens voor houding en zit en de algemene indruk. ‘Gastjuryleden Edwin Hoogenraat en Richard Kapteijn waren erg enthousiast over de rit. Er zat nog een hoger punt in voor de wijze van rijden als één wending beter was gegaan. “Tja, de wending richting de uitgang was dat”, lacht Sam. De veertienjarige rijdt nog maar sinds dit voorjaar officiële wedstrijden. ‘Daarvoor reed ik op allemaal verschillende pony’s, maar ik ben zo blij dat ik Silverstar nu mag rijden.’ De prachtige pony is nog maar 6 jaar en meet 1.16, maar vormt zeker nog een passende combinatie met Sam. Of ze nu een klasse hoger gaat springen weet ze nog niet: “Even overleggen met de eigenaren.” 

 1. Sam Lotus Reuling met Silverstar (regio Gelderland), 0/stijl 87,5 wvr 8,5
 2. Sara Kolenbrander met Streepje (regio Overijssel), 0/ stijl 87,0 wvr 8,5
 3. Jolie Grachten met Little Prince (regio Limburg), 0/ stijl 80,5 wvr 8,0


Foto Digishots: Sam Lotus Reuling met Silverstar

 

Imke Driessen wint met Chipie de Klasse 0.60 A/B - sponsored by Hartog 

En we hebben een kersverse kampioen in het 0.60 categorie A/B. Weer een Brabantse en weer een prachtig getoiletteerde spierwitte pony. Chipie gereden door de 12-jarige Imke Driessen uit Mariaheide. “Het gaat niet altijd goed hoor, want Chipie gaat er ook nog wel eens langs, het gaat óf goed óf niet goed.” Nu liep alles prima. “De eerste ronde kreeg ik de tip van de gastjury om mijn hakken echt laag te houden, zeker ook boven de sprong. Dat deed ik de tweede ronde goed, maar daardoor verloor ik weer wat ritme”. Zo bleven de punten hetzelfde. “Natuurlijk ga ik de tips goed opvolgen, maar ik ga ook nu starten in een hogere klasse.” 

 1. Imke Driessen met Chipie (regio Noord- Brabant) 0/ stijl 83,0 wvr 8,5
 2. Zoë Boeve met O'Dyssee D.J. (regio Gelderland) 0/ stijl 82,3 wvr 8,5
 3. Hanna Gubbels met Amadeus (regio Limburg) 0/ stijl 80,5 wvr 8,0

 

Femm van Eck uit KNHS-regio Utrecht kampioen Klasse 0.70 C sponsored by HORKA

Femm van Eck is samen met haar c-pony Ginger Hippiade Kampioen in de springrubriek 0.70 cm! Met hele mooie punten op rijstijl wist Femm haar pony foutloos over de hindernissen te sturen. 

Met een Stijlscore van 84,5 en een Wijze-van-Rijdenscore van 8,0, heeft de combinatie laten zien wat goed springen is. Het commentaar van gastjuryleden Edwin Hoogenraat en Richard Kapteijn is dan ook lovend: “Femm zit super netjes op haar pony en Ginger is een hele fijne pony die lekker door de ring gaat!” 

Ginger blaakt van ervaring, de zus van Femm heeft Ginger al gereden en misschien gaat Fem haar broertje ook nog op Ginger door. Want ondanks de hogere leeftijd van Ginger, ze is 28-jaar, gaat de pony door de ring als een jonge hinde. Femm moest dan ook nog even goed haar best doen om geen racewedstrijd te maken van de ereronde. Ze is wel een beetje moe, maar ze is heel blij en trots op haar mooie gouden medaille.  

 1. Femm van Eck met Ginger (regio Utrecht) 0, stijl 84,5 wvr 8,0 
 2. Zara ten Voorde met Zazoe SK (regio Overijssel) 0, stijl 82,0 wvr 8,0 
 3. Isa Sipkens met Beau vd Oude Meerdijk (regio Drenthe) 0, stijl 80 wvr 8,0 


Foto Digishots: Femm van Eck met Ginger

 

Xanna Everaers uit KNHS-regio Zeeland met Bon Vivant's Chapeaux gehuldigd als kampioen in de Klasse 0.80 D/E - sponsored by Agradi

Het commentaar van gastjuryleden Edwin Hoogenraat en Richard Kapteijn verwoorden precies de ronde die Xanna met Bon Vivant’s Chapeaux gereden hebben: “Het ziet er zo relaxed uit. Het is een hele fijne combinatie om naar te kijken”. “Ben je al eens Hippiade Kampioen geweest?” vervolgt Edwin nonchalant. Wat een ontlading als hij zegt: “Want dan ben je dat bij deze!”

Met een Wijze-van-rijdenscore van 8,0 en een Stijlscore van 78,0 en 82,5 is Xanna Evenraers de terechte kampioen. Maar Xanna is een bescheiden ruiter. Na een soepele rit waarin alles perfect in elkaar viel, geeft ze aan dat ze het zelf niet had verwacht. Ze is ontzettend blij en voelt zich helemaal goed na de ereronde.

Als er op deze Hippiade een pony is die z’n naam eer aan doet, dan is dat het knappe E-pony Bon Vivant’s Chapeaux. Zo levendig als hij zijn ronde loopt, zo verdienstelijk is het resultaat. Eigenaresse van Bon Vivant’s Chapeaux, mevrouw Dingena-de Wijs over de combinatie: Xanna rijdt pas sinds dit voorjaar met Chapeaux. Ze vind het commentaar van de gastjuryleden dan ook prachtig. Chapeaux is een hele goede eventing pony en Xanna heeft heel veel talent. Deze overwinning is Xanna dan ook van harte gegund!

 1. Xanna Everaers met Bon Vivant's Chapeaux (regio Zeeland) 0, stijl 82,5 wvr 8,5
 2. Shania Bemelmans met Be Vayda H (regio Limburg) 0, stijl 80,5, wvr 8,0
 3. Sanne Jansen met Zara (regio Gelderland-Flevoland) 0, stijl 80,0, wvr 8,0


Foto Digishots: Xanna Everaers met Bon Vivant's Chapeaux

 

We willen alle deelnemers, paarden, sponsors, officials, crew en supporters ontzettend bedanken voor deze geslaagde Hippiade. Wat hebben we genoten van prachtige sport en mooie kampioenen. Nog even nagenieten van de Hippiade? Lees hieronder alle liveblogs terug.

Terugblik LIVEBLOG Dinsdag 16 augustus - Dressuur paarden B,L1,L2, Dressuur pony's B

Terugblik LIVEBLOG Woensdag 17 augustus - Dressuur pony's L1, L2, M1,M2, Z1, Z2

Terugblik LIVEBLOG Donderdag 18 augustus - Dressuur paarden M1, M2, Z1

Terugblik LIVEBLOG Vrijdag 19 augustus - Springen Pony's D/E 1.10, 1.20, 1.30, Voltige

Terugblik LIVEBLOG Zaterdag 20 augustus - Verenigingskampioenschap, Afdelingsdressuur, Voltige

Terugblik LIVEBLOG Zondag 21 augustus - Springen Paarden 1.30,1.35,1.40, Dressuur Paarden Z2, ZZ-Licht

Terugblik LIVEBLOG Dinsdag 23 augustus - Mennen Vaardigheid en Dressuur

Terugblik LIVEBLOG Vrijdag 26 augustus - Springen Paarden 1.00, 1.10,1.20

 

 

Geplaatst op: